Start » Diagnoser » Diagnostik per automatik av hudcancer
Annons
Diagnoser

Diagnostik per automatik av hudcancer

Vädret i maj var ovanligt fint. Fantastiskt egentligen! Ute i parkerna, runt sjöarna och på uteserveringarna såg man glada svenskar med röda hudar klä av sig så mycket som kändes socialt acceptabelt för att maxa sin solexponering under dessa efterlängtade soltimmar.Vädret i maj var ovanligt fint. Fantastiskt egentligen! Ute i parkerna, runt sjöarna och på uteserveringarna såg man glada svenskar med röda hudar klä av sig så mycket som kändes socialt acceptabelt för att maxa sin solexponering under dessa efterlängtade soltimmar.Liknande scener visades av en ganska cynisk hudläkare jag hörde föreläsa för några år sedan. Han skrek då glatt: ”Ka-ching!”. Framtida ”kunder”.

Hudcancer har nu gått om både prostatacancer (ca 10 500 nya fall/år) och bröstcancer (ca 9000 nya fall/år) i rankingen av vanligast förekommande cancertyperna hos svenska befolkningen. År 2016 upptäcktes >4000 fall av malignt melanom och >7000 fall av skivepitelcancer i landet, sammanlagt >11 000 nya fall. Och då har vi inte ens räknat med >50 000 fall av basalcellscancer. ”Sverige har ett hudcancerproblem” var årets slogan för preventionskampanjen ”Euromelanoma Week” (www.euromelanoma.org). Dessvärre är detta sant.

Tidig diagnostik är A och O

De goda nyheterna är att vi oftast hittar hudcancer i tid och kan därmed erbjuda bot. Men tidig diagnostik kräver att patienten själv eller dess anhöriga måste reagera och agera. Man måste söka vård när man ser en märklig prick som skiljer sig från övriga (”fula ankungen”), som växer eller ändrar färg. På vårdcentralen görs en första bedömning men ibland måste man remitteras till hudklinik. Varje år blir vi bättre på att känna igen hudcancer i tidiga stadier. Men väntetiderna är fortfarande långa och antalet sökande ökar ständigt. Därför behöver vi hjälp av ny teknik och utveckling av effektiva e-hälsolösningar.

Artificiell intelligens

Huden är mycket enkel att undersöka och dessutom enkel att fotografera. Allt man behöver är en smartphone och det har alla redan. Med hjälp av teledermatologi skickas idag bilder på oroliga prickar från patient till läkare för rådgivning, från allmänläkare till hudläkare som remiss eller hudläkare sinsemellan för en second opinion. I framtiden kan det dock räcka med att bilderna skickas till en dator för diagnos.

”Med hjälp av stora databaser med över 100 000 bilder på hudtumörer kunde man lära datorer att utveckla komplexa algoritmer”

Flera forskningsgrupper runtom i världen arbetar just nu med målet att ta fram mjukvara som kan diagnostisera hudcancer lika bra eller t.o.m. bättre än en erfaren hudläkare. Redan ifjol visade forskare på Stanford University hur man med hjälp av stora databaser med över 100 000 bilder på hudtumörer kunde lära datorer att utveckla komplexa algoritmer. Dessa kan skilja mellan godartade och elakartade hudförändringar med samma diagnostiska säkerhet som en tränad hudläkare. Man använder sig av så kallade djupa neurala nätverk (”deep machine learning”) som består av komplexa algoritmer som försöker efterlikna hjärnans neuronnätverk för att tillåta automatiserad inlärning. Ju fler bilder nätverket får studera, desto mer lär den sig.

Diagnostik via bildbank och algoritmer

Inom forskningsvärlden handlar det därför nu om att samla in så många bilder med korrekt diagnos som möjligt. Detta för att kunna testa och förbättra algoritmerna tills man hittar det mest effektiva neurala nätverket. Internationella samarbeten som ISIC (International Skin Imaging Collaboration) arbetar för att främja insamling av bilder och data för att utveckla smartare artificiell intelligens (AI). De anordnar även tävlingar på internationella kongresser där AI-forskare kan se vem som har utvecklat det mest träffsäkra neurala nätverket. AI kommer i framtiden att användas som ett diagnostiskt stöd för såväl hudläkare som allmänläkare men även allmänheten kommer att få tillgång till det. Teknologin finns redan nu tillgängligt på nätet. För de som vill testa finns exempelvis gratistjänsten ”Skin image search” som presenterades på Vitalis-mässan i år.

avatar

John Paoli

MD, Associate Professor Head of the Dept. of Dermatology and Venereology Institute of Clinical Sciences, Sahlgrenska Academy University of Gothenburg

Next
Dela Dela
Annons
Nästa artikel