Start » Diagnoser » Småmolekyler ger hopp för svårbehandlad bröstcancer
Annons
Diagnoser

Småmolekyler ger hopp för svårbehandlad bröstcancer

Oblique Therapeutics har genererat positiva resultat i studier av den aggressiva cancerformen avancerad trippelnegativ bröstcancer med hjälp av en ny typ av småmolekyler som attackerar cancern på två olika fronter.Oblique Therapeutics har genererat positiva resultat i studier av den aggressiva cancerformen avancerad trippelnegativ bröstcancer med hjälp av en ny typ av småmolekyler som attackerar cancern på två olika fronter.

Trippelnegativ bröstcancer drabbar ofta yngre

10 till 15 procent av alla kvinnor som drabbas av bröstcancer får diagnosen trippelnegativ bröstcancer. Cancertypen drabbar oftare yngre människor och eftersom effektiva behandlingsmetoder idag saknas är prognosen vid avancerad trippelnegativ bröstcancer sämre.

Just denna typ av mycket aggressiv bröstcancer är därför i fokus hos det Göteborgsbaserade läkemedelsbolaget Oblique Therapeutics. Bolaget grundandes av doktor Carolina Trkulja och professor Owe Orwar, och har idag ett tiotal anställda med bakgrund i Astra Zeneca, Sanofi och biotechbolag.

”En unik metod för att ta fram mycket specifika antikroppar”

–Vårt fokus är nya terapier riktade mot metastatisk cancer men även typ 2-diabetes och smärta. Vi har utvecklat en unik metod för att ta fram mycket specifika antikroppar inom en rad olika terapiområden. Dessutom driver vi ett projekt med cytotoxiska och immunomodulerande småmolekyler, specifikt riktade mot aggressiv cancer, berättar Carolina Trkulja.

Positiva prekliniska studier

Det är just småmolekylprojektet som avancerat längst, något som alltså är intressant för framtida behandling av den aggressiva bröstcancern. I prekliniska studier har småmolekylerna visat sig vara mycket effektiva i experimentella modeller av trippelnegativ bröstcancer.

– Vi ser även att vårt terapikoncept kan vara relevant för andra typer av aggressiva cancerformer som till exempel malignt gliom, den vanligaste typen av elakartad hjärntumör, säger Isabel Löwstedt, projektledare för klinisk utveckling.

Optimismen späs på genom det stora intresset inom immunoterapi för att kombinera olika typer av terapier, såsom en kombination av flera antikroppar eller en kombination av antikroppar och småmolekyler.

”Vårt mål är att påbörja kliniska studier under 2019/2020.”

– Idag finns det inga andra aktörer förutom Oblique Therapeutics som fokuserar på den här typen av behandling av trippelnegativ bröstcancer, vilket också ger kraft till de positiva resultaten. Vårt mål är att påbörja kliniska studier under 2019/2020. I framtiden tror vi på en cancerbehandling som består av en effektiv kombination av olika cytotoxiska och immunomodulerande terapier, avslutar Göran Gannedahl, Chief Medical Officer.

Next
Dela Dela
Annons
Nästa artikel