Start » Cancer » Mouna Esmaeilzadeh: Att leva längre med ny teknik
Cancer

Mouna Esmaeilzadeh: Att leva längre med ny teknik

Vad skulle du göra om du fick leka gud för en dag? Sätta stopp för världssvälten och bota alla cancersjuka? Historiskt sett har sjukdomar, elände och död varit en del av livet och definierat oss som människa. Men måste det verkligen vara så i all framtid? Kan den dag komma när cancersjukdomar blir lika banala såsom halsfluss är idag?Vad skulle du göra om du fick leka gud för en dag? Sätta stopp för världssvälten och bota alla cancersjuka? Historiskt sett har sjukdomar, elände och död varit en del av livet och definierat oss som människa. Men måste det verkligen vara så i all framtid? Kan den dag komma när cancersjukdomar blir lika banala såsom halsfluss är idag?Ny teknik utvecklas i raketfart. Vi har gjort fantastiska framsteg de senaste 100 åren; cancerdödligheten har sjunkit med 25 procent de senaste 25 åren. Men det är inget i jämförelse med det vi kommer att bevittna under de kommande 100 åren. För utvecklingen är exponentiell, det innebär att dessa 100 år inte kommer att motsvara 100 år av framsteg med dagens utvecklingstakt, utan närmare 20 000 år av framsteg.

”Den utvecklingen står vi inför när det gäller hälsa.”

Det är ganska svårt för vår hjärna att greppa. Men tänk bara på utvecklingen vi sett inom mobiltelefoni och internet de senaste 20 åren. Den utvecklingen står vi inför när det gäller hälsa. Försök att föreställa dig vad vi kan göra inom ramen för 20 000 års utveckling. Redan inom de närmaste fem åren kommer vi att bevittna helt makalösa innovationer inom cancerforskning.

Trojanska hästar

Nyligen gjordes banbrytande cancerforskning med hjälp av nanorobotar. Dessa fungerar som trojanska hästar för att transportera medicin vars uppgift är att döda cancerceller. Inom 48 timmar efter det att forskarna hade sprutat in dessa robotar hade kroppen rensats från cancerceller – utan att skada de friska cellerna. Detta har nu testats på möss och grisar som gjorts sjuka med mänskliga cancerceller. Nästa steg är att testa på människor.

Ny teknik räddar liv

Just nu pågår en kapplöpning i världen om teknologier som artificiell intelligens och genetiska saxar. I Kina har man redan börjat behandla cancersjuka med en annan banbrytande teknologi som räddar liv – så kallade genetiska saxar eller CRISPR. Hur kommer Sverige stå sig i det här racet? Och är det etiskt försvarbart att inte ställa sig längst fram i utvecklingen och börja erbjuda våra cancersjuka teknik som faktiskt kan rädda liv?

Vi ska vinna kampen

Kanske kommer vi om tio år se tillbaka på cancer som ett historiskt fenomen som inte längre hotar våra liv. Men det är en aktiv kamp som vi måste föra för att åstadkomma det. Och här har vi – patienter, läkare, politiker – en roll att spela i kampen mot cancer. Vi måste ständigt ifrågasätta oss själva. Har vi rätt inställning som omfamnar ny teknik och förändring och som pushar för att implementera teknik som räddar liv?

”Än idag är cancer väldigt stigmatiserande”

Än idag är cancer väldigt stigmatiserande. Vi ser fortfarande unga liv som skördas och förloras mot de här hemska sjukdomarna. Men det kommer att ändras radikalt inom de närmaste åren. Vi ska vinna kampen över cancer – steg för steg – teknik för teknik – liv för liv.

Text: Mouna Esmaeilzadeh

Nästa artikel