Skip to main content
Start » Cancerbehandling » Tobiasregistret och Barncancerfonden topsar för livet
tobiasregistret

Tobiasregistret och Barncancerfonden topsar för livet

För andra året i rad kommer Tobiasregistret och Barncancerfonden att genomföra en gemensam kampanj. Detta under Almedalsveckan för att få fler att registrera sig som stamcellsgivare. Kampanjen #TopsaFörLivet har som mål att sprida kunskap om hur man går tillväga för att bli stamscellsgivare. Kampanjen har fått sitt namn från de tops som används för att ta salivprover i munnen på blivande givare.

Stamceller räddar liv

Nya stamceller kan innebära skillnaden mellan liv och död för en patient vars sjuka eller skadade benmärg behöver bytas ut mot en frisk. För dessa patienter kan friska blodbildande stamceller vara den enda behandlingen som kan rädda livet på den som drabbats.

Man registrerar sig genom att fylla i en hälsodeklaration på tobiasregistret.se.

– Om fler kände till hur enkelt det är att registrera sig för att kunna rädda ett liv skulle vi ha ett betydligt större register. Detta menar Michael Nordh Grate, verksamhetsansvarig på Tobiasregistret. Man registrerar sig genom att fylla i en hälsodeklaration på tobiasregistret.se. Donationen äger rum först när och om det blir träff med en patient som behöver stamceller av just din vävnadstyp.

Tobiasregistret är som en gigantisk dejtingsajt

Tobiasregistret är det svenska registret för blodstamceller. Det fungerar som en slags dejtingsajt där man matchar patientens vävnadstyp med givarens. Eftersom varje individ har en unik vävnadstyp så kan det vara svårt att hitta en passande donator. Var fjärde patient kan få hjälp av ett syskon, övriga är hänvisade till registersökning. Får man inte träff bland Tobiasregistrets cirka 80 000 registrerade donatorer så kan man behöva söka vidare i internationella register.

Tobiasregistret söker fler givare i åldern 18-35 år. Men alla kan hjälpa till genom att sprida kunskapen, exempelvis till kollegor, barn och barnbarn att gå med i registret.


Faktaruta:

Tobiasregistret är Sveriges nationella register för givare av blodbildande stamceller.

Tack vare Tobiasregistret har cirka 850 stamcellstransplantationer genomförts och gett svårt sjuka patienter chansen att bli friska. Varje dag drabbas någon i vårt land av en allvarlig sjukdom som kan kräva transplantation av stamceller. Det kan vara leukemi, svår blodbrist eller immunbristsjukdomar.

Idag finns ca 80 000 potentiella stamcellsgivare i Tobiasregistret, men vi behöver fler! Du som är mellan 18 – 35 år och fullt frisk är välkommen att anmäla dig på:
www.tobiasregistret.se

Next article