Skip to main content
Start » Cancer » Fler människor dör av lungcancer än av någon annan cancersjukdom i Sverige
Annons
Världscancerdagen 2021

Fler människor dör av lungcancer än av någon annan cancersjukdom i Sverige

läkare behandling cancer
I samarbete med: Lungcancerföreningen
lungcancerföreningen logo
Foto: Unsplash
läkare behandling cancer
I samarbete med: Lungcancerföreningen
Foto: Unsplash

Tack vare nya behandlingar lever fler längre i dag. Men det är en utmaning att upptäcka lungcancer i ett tidigt skede. Diffusa och smygande symtom som hosta som inte går över, andfåddhet vid lätt ansträngning, smärtor och återkommande lunginflammationer är vanliga. Lungcancerföreningen vill förmedla att vem som helst kan drabbas även icke-rökare och unga människor.

Det här är Henriks berättelse:

Det är snart ett år sedan men jag glömmer det aldrig. Vi var på skidresa i Åre, det var fantastiskt väder och bästa tänkbara skidåkning. En kväll kände jag mig lite konstig, det gjorde ont på höger sida av bröstet nere under revbenen. Det kändes som håll eller magkatarr men kan det kännas så på höger sida?

henrik vesterlund

Henrik Vesterlund

Foto: Anne Vesterlund

Hemma efter skidresan jobbade jag på som vanligt. På jobbet var det stora samtalsämnet en ny sjukdom i Kina och kollegor som varit där kom hem och var väldigt sjuka. Helgen efter hemkomsten från Åre mådde jag fortfarande inte bra utan tänkte att jag kanske hade fått influensa. Min plan blev därför att ta det lugnt och se några filmer istället för att hålla igång som jag brukar. Men det som hände nu var något fruktansvärt.

Jag drabbades av en helt obeskrivlig smärta. Jag har drabbats av svåra smärtatacker tidigare, till exempel svåra magkramper på grund av amöbadysenteri under olika resor men det här var långt mycket värre. Vad är det som händer? När smärtan inte gick över tog jag mig till vårdcentralen och bad om hjälp. Jag fick hjälp med smärtan och blev väl omhändertagen av en fantastisk ung sjuksköterska.

Medan jag är på vårdcentralen söker min fru information på nätet om vad som kanske har drabbat mig.

Hon säger till mig att mina symtom kan tyda på lungcancer. Nej, det kan väl inte vara möjligt?

Nu inleds en svår tid Efter mer än en månad får jag besked om att jag har lungcancer och jag börjar förlika mig med tanken. Så nu ska det väl bara vara att starta behandling? Men jag får inga besked eller svar. Veckor blir till månader, jag blir bara sämre och smärtan tilltar. Väntan gör mig tokig och jag undrar vad läkarna håller på med. Det tas prover som får tas om, för att materialet var dåligt. Veckorna går men fortfarande inga besked. Vid det här laget tänker jag att min tid är ute. Tillsammans med familjen planerar vi för hur det ska bli efter min död.

Så äntligen, 3 månader senare, får jag min första cellgiftsbehandling. Men inför den andra kuren vill läkarna byta behandling och ge mig immunterapi tillsammans med cellgift.

En känsla av lättnad och hopp infinner sig. Nu har det gått 6 månader och alla tumörer är borta – ett mirakel.


Bli medlem eller stöd oss genom att ge en gåva, köp Vita Bandet eller halssmycke för att uppmärksamma lungcancer. För gåva, medlemskap eller köp av smycke använd vårt Plusgiro: 24 69 62-5 eller Swisha till: 123 662 4415

Next article