Skip to main content
Start » Forskning » “Att hjälpa människor har alltid varit vår främsta drivkraft”
Världscancerdagen 2021

“Att hjälpa människor har alltid varit vår främsta drivkraft”

laboratorium test forskning
I samarbete med: Bristol Myers Squibb
laboratorium test forskning
I samarbete med: Bristol Myers Squibb

Bristol Myers Squibb, BMS, är det globala biopharmabolaget vars historia sträcker sig ända från mitten av 1800-talet.

Då ovetandes om varandra verkade dr Squibb och partnerduon William Bristol och John Myers i en tid av många kvacksalvare för att tvärtom utveckla och tillverka säkra och högkvalitativa läkemedelsprodukter. Ett arbete som många år senare förenade de två bolagen. Idag, 2021, är uppdraget fortfarande att hjälpa patienter övervinna allvarliga sjukdomar. Allt genom att upptäcka, utveckla och tillhandahålla innovationer av hög kvalitet.

michael laguez bms

Michael Laguez

General Manager, BMS Sverige

Foto: Joanna Gustafsson Pelirocha

– Vår vision är att förändra människors liv genom forskning och vetenskap, denna vision genomsyrar allt vi gör. Att hjälpa människor har alltid varit vår främsta drivkraft, säger Michael Lugez, General Manager på BMS i Sverige.

Inte bara läkemedel

BMS är idag världsledande inom cancerläkemedel och erbjuder bland annat produkter som bygger på grundforskning tilldelat Nobelpriset i fysiologi eller medicin. De ser sig dock inte som ett traditionellt läkemedelsbolag, snarare som en långsiktig samarbetspartner som verkar för mer hälsa och del av samhället. BMS är ett stort och globalt företag, men agerar lokalt. Basen för verksamheten i Sverige, BMS Base Camp som de kallar det, ligger i Solna.

– Vi är en långsiktig och pålitlig partner till den svenska vården. BMS räknas som ett av de främsta läkemedelsföretagen i världen, vilket både möjliggör och förpliktigar. Vårt fokus nu är att ta ett än bredare ansvarsområde och vara mer synliga för en bredare publik än tidigare. Till exempel investerar vi mycket i utvecklingsprojekt och partnerskap med vård och andra parter för att lösa de utmaningar som finns för att patienters snabba lika tillgång till behandlingar som de har rätt till, säger Michael Lugez.

Just samarbete och partnerskap är nyckeln till framgång

– Att kunna erbjuda innovativa läkemedel och arbeta för att öka hälsan i samhället är en komplex uppgift och inkluderar många parter på olika nivåer i systemet. Det är av yttersta vikt att samarbeta och bygga starka och bestående partnerskap för att lyckas.

Engagemang för patienter

Som exempel på samverkan kan nämnas All.Can Sverige, ett initiativ som BMS är en del av och som arbetar för att stärka cancerpatienternas röst och förbättra effektiviteten i cancervården genom att fokusera på det som är viktigt för patienterna.

– Förutom innovativa läkemedel är information, insikter och utbildning en nyckelfaktor för att förbättra patienternas liv, säger Michael Lugez.

BMS har länge varit pionjärer som bidragit till ökad överlevnad, men de vill alltid gå ett steg till. 2019 skedde en sammanslagning mellan BMS och biotechbolaget Celgene med syfte att förena det bästa av pharma med det bästa av bioteknik för att ytterligare påskynda kampen mot cancer. BMS kan därför numera kombinera smidigheten hos ett bioteknikföretag med räckvidden och resurserna hos ett etablerat läkemedelsbolag.

– Visst, både BMS och Celgene var framgångsrika redan innan men tillsammans kan vi skapa ännu mer värde för såväl patienter som samhället. Stora investeringar i forskning har gjorts globalt och vi kommer att fortsätta att göra det.

BMS har en av branschens bredaste pipelines med flera nya behandlingar som kommer inom en snar framtid, avslutar Michael Lugez.

Next article