Skip to main content
Start » Cancer » Hudcancer drabbar allt fler – håll koll på hudförändringar
Cancer

Hudcancer drabbar allt fler – håll koll på hudförändringar

Nu går vi mot semestertider och de flest av oss nordbor hoppas på mycket sol och bad. Solen är härlig, men man ska vara försiktig, solens strålar kan vara farliga. UV-index soliga dagar i Sverige är lika högt som runt medelhavsområdet, så risken att bränna sig och att skada sin hud är stor.Nu går vi mot semestertider och de flest av oss nordbor hoppas på mycket sol och bad. Solen är härlig, men man ska vara försiktig, solens strålar kan vara farliga. UV-index soliga dagar i Sverige är lika högt som runt medelhavsområdet, så risken att bränna sig och att skada sin hud är stor.Hudcancer är nu vår andra vanligaste cancersjukdom. Att bränna sig är farligt då de områdena kan utveckla hudcancertumörer. Det finns flera olika hudcancersjukdomar men gemensamt är att de triggas av solen.

”Mitt bästa råd är att unvika direkt sol”

– Solen är den stora riskfaktorn för hudcancer framförallt för huvud och hals så glöm inte att smörja in solkräm även på halsen och nacken och skydda huvudet med keps eller hatt. Mitt bästa råd är dock att undvika direkt sol, säger Margareta Haag ordförande Nätverket mot cancer Solskola.

Hudcancer drabbar allt fler

Merkelcellskarcinom är den snabbaste växande av alla olika hudcancersjukdomar, men kunskapen och kännedomen hos allmänheten är låg. Det är en förhållandevis liten patientgrupp men förekomsten har fördubblats på 20 år i Sverige. Merkelcellskarcinom är även kopplad till ett polyomavirus och det är en aggressiv hudcancer med hög återfallsfrekvens och hög dödlighet.

– Att den ökar är skrämmande. Det är därför viktigt att kolla alla sina hudförändringar och inte bara leverfläckar. Var extra uppmärksam på om du har en upphöjd knöl eller prick på eller under huden som är röd, rosa eller rödviolett, säger Margareta Haag.


Fakta om Merkelcellscancer

  • Det är en ovanlig men aggressiv form av hudcancer. Tidig upptäckt och behandling är mycket viktig.
  • Det finns en koppling mellan denna hudtumör och ljus hudtyp, solexponering, hög ålder och nedsatt immunförsvar, samt en klar koppling till ett virus.
  • Symptom är att den ofta börjar med en plötslig tillväxt av en röd, rosa eller rödviolett och relativt hård upphöjning på eller under huden.
  • Ett nytt immunläkemedel ger möjlighet till en betydligt bättre behandlingsresultat än tidigare.

avatar

Margaretha Haag

Ordförande i Nätverket mot cancer

Next article