Start » Forskning » 7 tidiga tecken på cancer ingen ska ignorera
Världscancerdagen 2021

7 tidiga tecken på cancer ingen ska ignorera

Cancer är en fruktansvärd sjukdom som drabbar och dödar miljontals personer varje år. I många fall utvecklas cancer under en lång tid – och det kan vara svårt att märka av sjukdomen i ett tidigt läge. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt för att sprida information om tecknen som man ska ta på allvar. För ju tidigare man upptäcker cancer desto större är möjligheterna att kunna rädda liv. Här är tio symptom som kan vara – men inte behöver – vara cancer i ett tidigt läge.

1. Knölar på kroppen
Olika knölar på kroppen vara tidiga tecken på cancer. Knölarna kan uppstå i till exempel armhålor, bröst, testiklar och på halsen.
Upptäcker man en knöl på kroppen är det viktigt att man går till en doktor och genomgår en undersökning, om det inte är uppenbart att de beror på en infektion.

2. Förändrade avföringsvanor
Problem med att kissa eller problem med förstoppning kan ha många orsaker. Men det kan också bero på cancer.

3. Förändringar på huden
Ett födelsemärke som förändras, till exempel genom att börja växa eller kliar kan vara ett tecken på cancer och bör undersökas.
Har man fått ett sår som inte läker eller ett blåmärke, speciellt om det uppkommit utan att man vet varför så är det en bra idé att gå och undersöka sig.

4. Viktnedgång
Att gå ned i vikt och få en försämrad aptit utan annan anledning kan också vara ett tidigt tecken på cancer.

5. Smärta och okända symptom från nervsystemet
Cancer kan ge känselrubbningar och svårigheter med motoriken. Om man känner en förändring i kroppen eller personligheten som man inte vet orsaken till är det en bra idé att gå till läkaren.

6. Feber
Om man får en långvarig feber som man inte vet orsaken till är det viktigt att gå och undersöka sig så att cancer kan uteslutas.


7. Blödningar
Olika typer av blödningar utan känd orsak, till exempel blodiga upphostningar, blod i urinen eller avföringen eller mellan menstruationer, kan vara symptom på cancer. Det behöver inte vara cancer, men om man inte vet orsaken till blödningarna är det viktigt att undersöka.

Läs mer om kampen mot cancer här.

Nästa artikel