Start » Forskning » 7 tidiga tecken på cancer ingen ska ignorera
Världscancerdagen 2021

7 tidiga tecken på cancer ingen ska ignorera

tecken på cancer
tecken på cancer

Cancer är en fruktansvärd sjukdom som drabbar och dödar miljontals personer varje år. I många fall utvecklar sig cancer under en lång tid. Det kan på så vis vara svårt att märka av sjukdomen i ett tidigt läge. Därför är det viktigt att vi alla hjälper varandra genom att sprida information om tecknen som man ska ta på allvar. För ju tidigare man upptäcker cancer desto större är möjligheterna att kunna rädda liv. Här är sju symptom som kan vara – men inte behöver – vara tecken på cancer i ett tidigt läge.

1. Knölar på kroppen

Olika knölar på kroppen vara tidiga tecken på cancer. Knölarna kan uppstå i till exempel armhålor, bröst, testiklar och på halsen.
Upptäcker man en knöl på kroppen är det därför viktigt att man går till en doktor och genomgår en undersökning, om det inte är uppenbart att de beror på en infektion.

2. Förändrade avföringsvanor

Problem med att kissa eller problem med förstoppning kan ha många orsaker. Men det kan också bero på cancer.

3. Förändringar på huden

Ett födelsemärke som förändras, till exempel genom att börja växa eller kliar kan vara ett tecken på cancer och bör man undersöka. Har man fått ett sår som inte läker eller ett blåmärke, speciellt om det uppkommit utan att man vet varför så är det en bra idé att gå och undersöka sig.

4. Viktnedgång

Att gå ned i vikt och få en försämrad aptit utan annan anledning kan också vara ett tidigt tecken på cancer.

Tecken på cancer

5. Smärta och okända symptom från nervsystemet

Cancer kan ge känselrubbningar och svårigheter med motoriken. Känner man en förändring i kroppen eller personligheten utan att veta orsaken, är det därav en bra idé att gå till läkaren.

6. Feber

Om man får en långvarig feber som man inte vet orsaken till är det viktigt att gå och undersöka sig. Så att man kan utesluta cancer.

Tecken på cancer


7. Blödningar


Olika typer av blödningar utan känd orsak, till exempel blodiga upphostningar, blod i urinen, avföringen eller mellan menstruationer. Dessa kan vara symptom på cancer. Det behöver inte vara cancer, men om man inte vet orsaken till blödningarna är det viktigt att undersöka.

Läs mer om kampen mot cancer här.

Nästa artikel