Skip to main content
Start » Prostatacancer » Bättre hälsa = längre liv!
prostatacancer

Bättre hälsa = längre liv!

Foto: Shutterstock

Mustaschkampen har hälsa som tema i år. Vi har kvinnliga kockar som ambassadörer varav en Jennie Waldén (på bilden). Vi ger ut Männens bok, arrangerar motionsloppet Mustaschmilen och för att göra det lättare för männen att lägga om till en hälsosam livsstil har vi Mustaschkampens fempunktsprogram för bättre hälsa och längre liv som i sammandrag redovisas nedan. 

Fakta från SCB säger att män dör 3,5 år tidigare än kvinnor och har en mindre hälsosam livsstil än kvinnor. Män motionerar mindre än kvinnor och män äter mindre hälsosamt än kvinnor, bland annat betydligt mer skräpmat.  

1. Män äter mindre hälsosamt än kvinnor – Ät rätt och rök inte! 

Hur du äter påverkar hur din kropp mår, både på kort och lång sikt. Regelbundna måltider och att äta mer grönt och en varierad kost är centralt. Är du rökare och vill leva ett långt liv är det nödvändigt att sluta röka omgående, eftersom rökning är den i särklass den största bidragande faktorn till cancer och andra livshotande åkommor.  

 2. Motionerna regelbundet!  

Regelbunden motion är det bästa receptet för ett långt liv. Du blir spänstigare, gladare, snyggare, får bättre kondition och koncentrationsförmåga samt sover bättre. 50-åriga män har blivit tio kilo tyngre mellan 1963 och 2013. Nu är det dags att komma i gång! Raska promenader på 30 minuter per dag fungerar utmärkt. 

3. Stressa mindre 

Mindre stress förlänger livet. För mycket negativ stress i långa perioder kan ge förhöjt blodtryck, minnes- och koncentrationssvårigheter samt i värsta fall hjärtinfarkt och utmattningssyndrom. Det är viktigt att ta sig tid till återhämtning och att stanna upp. För dig som är stillasittande kan fysisk aktivitet vara bra. Försök att hitta flera olika sätt att undvika negativ stress. 

 4. Sök sociala kontakter. Tala med dina vänner om din hälsa!  

Många män är rädda att blotta sitt inre och tala om känslor, sjukdomar och hälsa. Statistik från SCB visar att var femte man saknar en nära vän. Att känna gemenskap och att umgås med vänner är välgörande. Börja därför tala om din hälsa med dina närmaste och dina kompisar. 

5. Vid tidig upptäckt går prostatacancer att bota – Ta PSA-prov om du är över 50 år! 

Om prostatacancer upptäcks tidigt går den att bota. Det är därför det är så viktigt att ta PSA-prov, ett enkelt blodprov som tas på din vårdcentral. Om prostatacancern har spridit sig är sjukdomen omöjlig att bota och behandlingarna blir besvärliga. 

Next article