Start » Berättelser » Forskarnas nya upptäckt i kampen mot cancer: ”Helt banbrytande”
Kampen 2020

Forskarnas nya upptäckt i kampen mot cancer: ”Helt banbrytande”

Här är nya nanorobotarna som ska strypa cancerceller. 

– Det är helt banbrytande, säger läkaren och hjärnforskaren Mouna Esmaeilzadeh till TV4:s Nyhetsmorgon

Det är forskare vid Arizona State University som tillsammans med forskare vid National Center for Nanoscience and Technology som tagit fram nanoroboten, skriver bland annt brittiska Express och USA Today.

På onsdagen togs ämnet också upp i TV4:s Nyhetsmorgon när läkaren och hjärnforskaren Mouna Esmaeilzadeh gästade programledarna Tilde de Paula Eby och Jenny Alversjö

Där förklarar doktor Mouna hur forskarna kommit på hur man kan göra pyttesmå nanorobotar som skickas in i kroppen. Dessa går in och rensar kroppen från cancerceller, utan att skada friska celler. Hon kallar detta ”helt banbrytande inom cancerforskning”.

Nanorobotar mot cancer

Mouna Esmaeilzadeh förklarar att dessa fungerar ungefär som en trojansk häst – och närmast osynliga för ögat. De mäter ungefär 60-90 nanometer.

– Man laddar på läkemedel på dem, programmerar dem och så skickar in dem i kroppen. Inom 48 timmar har de slutfört sitt uppdrag, rensat kroppen från cancerceller och utan att skada frisk vävnad, säger hon i TV4.

Programledaren Tilde de Paula Eby invänder då – och säger att det låter som om det inte kan vara sant.

Hjärnforskaren håller med och svarar:

– Då kan man undra, hur fungerar det här läkemedlet? Cancerceller behöver precis som alla andra celler i vår kropp mat och näring för att överleva. Den får sin näring genom blodtillförsel. Det är blodkärl som förser den med mat och näring. Så ett jättebra sätt att döda en cancercell på är att strypa blodtillförseln, och det är vad läkemedlet gör. Den gör att blodet klumpar ihop sig, koagulerar och den här cancercellen får svälta ihjäl.

Hur kan då detta göras – utan att skada friska celler.

https://www.facebook.com/arizonastateuniversity/posts/10155336014954607

– Man gör roboten intelligent. Ni vet, Askungens sko passar ju bara till Askungens fot, eller hur? Då gör man så att man sätter på en liten ”sko” på roboten och som bara vet att här är det blodkärl som har den här foten – nu kan jag släppa iväg läkemedlet! Det är så det går till. Mycket intelligent gjort, hela detta. Till skillnad från cellgifter som inte gör skillnad på vänner och fiender, utan skjuter mer blint.

Detta har testats på möss men även större djur som grisar för bland annat bröst-, lung-, äggstockscancer och melanom.

Doktor Mouna poängterar att detta inte finns på marknaden ännu, men att nästa steg är att testa detta på människor.

– Det är ett jättestort genombrott. Nästa steg är att testa på människan och det är en kittlande tanke att tänka att vi i framtiden kanske kan, med den här typen av teknik, helt förhindra cancersjukdomar. Det går definitivt framåt.

DELA gärna vidare informationen om du också tycker detta är intressant! 

Nästa artikel