Skip to main content
Start » Berättelser » 5 dolda tecken på äggstockscancer – så upptäcker du varningssignalerna i tid
Kampen 2020

5 dolda tecken på äggstockscancer – så upptäcker du varningssignalerna i tid

Att ha ont i magen och bli svullen kan vara lätt att avfärda som något tillfälligt. Men ibland kan det också vara kroppen som försöker varna om något mer allvarligt. En sådan sjukdom är äggstockscancer – som också brukar kallas ”bukens tysta tumör” på grund av de ofta otydliga symtomen.

Varje år drabbas cirka 700 kvinnor i Sverige av äggstockscancer. Det är en sjukdom som ofta börjar med vaga, smygande symtom – och som kan vara svår att märka av tidigt. Enligt Vårdguiden upptäcks äggstockscancer ofta när den redan har spridit sig, och då kan vara svårt att bli av med sjukdomen.

Just därför är det så viktigt att lära sig om symtomen och när kroppen försöker varna om att något inte står rätt till. I den här listan har vi listat fem av de första tecknen som alla kvinnor borde känna till.

1. Diffus magvärk

Det första tecknet på att något är fel kan vara diffus magvärk. Du kan också känna smärta i ryggslutet. Det kan vara lätt att misstolka smärtan för mensvärk, då det är normalt att känna smärta och kramper under denna period, men kvarstår värken långt efter att menstruationen är borta så kan det vara ett tecken på cancer i äggstockarna.

2. Svullnad i magen

Ett annat tidigt symtom på äggstockscancer kan vara att man har en känsla av svullnad i magen. Det kan exempelvis vara svårt att få igen blixtlåset i kjolen eller byxorna, trots att man inte gått upp i vikt. Om du i flera veckor märker att du blir uppblåst i magen, på ett sätt som du inte har känt tidigare, så kan det vara ett tecken på en växande cancertumör.

3. Kissnödig

Svullnad i buken kan också ge en rad andra effekter. Ett sådant sjukdomstecken är att trycket ökar mot urinblåsan, så att man oftare blir kissnödig. Om du inte ändrar ditt vätskeintag men ändå mycket mer frekvent tvingas besöka damernas, eller om du plötsligt börjar bli akut kissnödig, så kan det vara ett tecken på att något är fel. Ett annat tecken är att det kan trycka mot ändtarmen så att man får tätare trängningar.

4. Dålig aptit

Ett annat av allmänsymtomen är försämrad aptit – och om du känner av detta i flera veckor bör du kontakta din läkare. Detta sjukdomstecken kan röra många typer av mag- och tarmproblem, men det kan också vara ett symtom på äggstockscancer.

5. Trötthet

Enligt Vårdguiden kan du också känna dig mycket trött och hängig, vilket är vanligt när man har en cancersjukdom. Tröttheten gör att du inte känner dig utvilad, även fast du har sovit dina timmar. Det kan också leda till att du blir mer lättirriterad och att du inte orkar med sådant som du annars brukar orka med.

Kom ihåg att du alltid ska kontakta läkare eller gynekolog om du får symtom som du tror kan bero på äggstockscancer.

Förhoppningsvis kan denna listan hjälpa någon att få vård i tid. Så glöm nu inte att DELA informationen vidare till fler kvinnor där ute, för att sprida uppmärksamheten om äggstockscancer och dess symtom. Tillsammans kan vi rädda liv!

Läs mer om dolda tecken här.

Next article