Start » Berättelser » Gravida tonåringen drabbas av dödlig hjärntumör – veckor senare inträffar det osannolika
Kampen 2020

Gravida tonåringen drabbas av dödlig hjärntumör – veckor senare inträffar det osannolika

När 17-åriga Dana Scatton, från Pennsylvania, USA, fick beskedet att hon var gravid förändrades allt. Hon var orolig för hur hennes föräldrar skulle reagera. Men också för vad det skulle innebära för henne i framtiden. Lyckligtvis bestämde sig föräldrarna direkt för att stötta henne så gott de kunde.

Ett par veckor in i graviditeten började Dana upptäcka att kroppen reagerade märkligt. Hon började få udda symptom och kände att något var fel. Men föräldrarna lugnade henne och sa att det förmodligen hörde ihop med graviditeten.
”Jag började prata konstigt och helt plötsligt reagerade inte mina ben. När jag skulle gå släpade benen efter”, sa hon enligt Liftable.

Dana Scatton / Facebook

Sju och en halv månad in i graviditeten fick hon beskedet. Dana hade drabbats av en obotlig hjärntumör som kallas DIPG (Diffus pons gliom). Diagnosen vände upp och ned på allt, och Dana visste att hon inte skulle kunna vara närvarande med barnet i framtiden.

Danas hälsotillstånd blev tyvärr bara värre och värre. Hon ville föda så tidigt som möjligt för att kunna spendera tid med sitt barn. Men eftersom läget var så akut var läkarna tvungna att starta strålningen omedelbart.

Dana och hennes mamma, Lenore, blev oroliga för att strålningen skulle skada fostret. Men läkarna sa att behandlingen inte skulle skada barnet. För Dana fanns inte mycket att göra, det var bara att acceptera läget.

Miraklet inträffade

Så några veckor senare inträffade miraklet. Flickan Aries Marie föddes med kejsarsnitt. Hon vägde drygt 1,9 kilo och var fullt frisk. Förlossningen blev otroligt känslosam för Dana. Hennes bror, Josiah, som fanns på plats, berättade att Dana var mycket tagen.
”Hon bara grät, men när hon fick hålla om bebisen slutade hon omedelbart.”

Dana Scatton / Facebook

17-åringens hälsotillstånd är fortsatt mycket dåligt. Enligt hennes äldre broder, JJ Gundry, 27, gav läkarna henne beskedet att hon enbart har 9-12 månader kvar att leva. Men Dana vägrar låta det ta över hennes liv, hon räds ingenting. Varje dag hon vaknar upp gläds hon åt att ha dottern närvarande. Det ger henne styrka.
”Hon är det vackraste som finns. Jag är så stolt över henne”.

Nu vill Dana inspirera andra

Dana hoppas att hon kan inspirera andra som drabbats av sjukdomen att inte låta rädslan ta över.
”Jag hoppas att andra också kan leva utan att känna rädsla över sjukdomen”.

Hela familjen är tagna av Danas enorma mod och glada humör.
”Hon har varit en stjärna för hela familjen. Hon ser alltid det positiva i livet och det är otroligt”, sa brodern.

Dana Scatton / Facebook

Det finns i dag inget botemedel mot DIPG. Det är en mycket sällsynt diagnos som oftast drabbar barn, enligt Bancancerfonden. Cellgifter och strålnings kan dock förlänga livet och lindra sjukdomen. Dana har inte länge kvar att leva, men hennes otroliga kämparglöd och positivism är så otroligt inspirerande.

DELA artikeln för att hylla Danas mod och positiva inställning i den här extremt svåra tiden. 

Nästa artikel