Start » Berättelser » ”Kärleken ger styrka och energi”
Kampen 2020

”Kärleken ger styrka och energi”

Livet förändrades i en handvändning den 11 november när Alexia Kafkaletos familj fick beskedet att yngsta dottern Corinne hade leukemi.Livet förändrades i en handvändning den 11 november när Alexia Kafkaletos familj fick beskedet att yngsta dottern Corinne hade leukemi.Stödet från familj och vänner har sedan dess varit stort och kärlekens styrka har hela tiden varit den goda kraften som gett hopp och ork att kämpa. ​ En färgglad vimpel hänger över entrén in till barnavdelningen på våning tolv på Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Atmosfären är varm och välkomnande i den ljusa och barnvänligt dekorerade receptionen. Runda bord och stolar står uppställda på rad och inbjuder till en stunds samvaro som på vilket café som helst.

Ser härligt busig ut

Alexia kommer gående med Corinne på armen som ser härligt busig ut. Hade det inte varit för slangarna och den medföljande droppställningen som Corinne är kopplad till hade det känts som vilken intervju som helst. Vi slår oss ner tillsammans. Corinne sitter tryggt i sin mammas famn och suger intensivt på sin napp. Hela familjen är samlad. Pappa Mike är på plats och storasyster Naomi springer hemvant runt på avdelningen och pratar med sköterskorna som hon även får att hoppa och dansa under glada skratt. Dagen innan påbörjade man behandling nummer sex vilket innebär cellgift som ges intravenöst i 24 timmar. De första 29 dagarna går man efter ett standardprotokoll vilket innebär att alla får samma behandling. Därefter ser man om barnet får högdos eller något av de två standardprotokollen.

De nya rutinerna är redan en oundviklig del av vårt liv

– Allt gick väldigt snabbt från det att vi fick veta att det var leukemi vi hade att göra med. Det har endast gått fyra veckor sedan beskedet men de nya rutinerna är redan en oundviklig del av vårt liv. Vi måste acceptera situationen vi befinner oss i och göra det bästa av den. Vi tänker positivt vilket är till stor hjälp och en förutsättning för att ta oss igenom det hela.

Foto: Privat

Trygg och kärleksfull famn

Alexias röst är klar och hon låter medveten när hon talar. Inget är inlindat och förskönat, verkligheten är som den är. Att tänka positivt och visa styrka inför barnen är viktigt och för Alexia och Mike handlar det om att vara den trygga och kärleksfulla famn som deras flickor behöver. Till sin hjälp har de familj och vänner som stöttar i stort som smått.

Deras vänliga och positiva bemötande är av stor betydelse för oss.

– Vården är professionell och vi är mycket nöjda med personalens insats. Deras vänliga och positiva bemötande är av stor betydelse för oss.

Familjen har ofta besök då de är på sjukhuset och varje dag kommer Mikes familj förbi med hemlagad, god och näringsrik mat. Idag kommer Alexias kompis förbi på lunchen för att hänga lite, med sig har hon en påse med smått och gott som förhöjer dagen. Corinne mår bra den här dagen och går villigt med på att fotograferas. I skrivande stund har hon inga sjuka celler i benmärgen och så länge hon inte får någon infektion kan familjen till stor del bo kvar hemma. Både Alexia och Mike jobbar när de kan även om de inte längre planerar något i den utsträckningen de gjorde tidigare.

Foto: Privat

De flesta barn tillfrisknar från leukemi

– Just nu är livet som vanligt förutom de behandlingar Corinne får varje vecka. Jag och Mike jobbar i den mån det går och det känns skönt att få en stund för sig själv då och då och kunna tänka på annat. Jag mår bra av det och livet är ju inte slut i och med det här.

Av de barn som drabbas av leukemi tillfrisknar de flesta vilket gör att chanserna för Corinne att åter bli frisk är mycket goda.

Vi tar en dag i taget och njuter av alla de stunder vi har

– Jag tror på energi och jag och Mike är två positiva personer i grunden som fortsätter att tänka positivt precis som förut. Det här är en tuff period vi måste ta oss igenom för att Corinne ska kunna bli frisk igen. För mig finns inget annat. Vi tar en dag i taget och njuter av alla de stunder vi har tillsammans. Att vara tillsammans med hela familjen är livets gåva som vi vårdar ömt med större medvetenhet än förut, avslutar Alexia.


Faktaruta

  • Namn: Alexia Kafkaletos
  • Familj: Barnen Corinne, 2,5 år och Naomi 5,5 år samt sambon Mike.
  • Bor: Östermalm
  • Gör: Projektledare på OTW
  • Aktuell med: Bloggar på alexias.se, driver jackmärket Chaleur.
https://www.instagram.com/p/BsWNwelAyOh/
Nästa artikel