Start » Berättelser » Upptäck bröstcancer – med smarta bilden på citroner
Kampen 2020

Upptäck bröstcancer – med smarta bilden på citroner

En bild som föreställer tolv olika citroner har fått stor spridning på nätet. Anledningen? Det visar hur man på egen hand kan upptäcka bröstcancer, och därmed rädda liv. 

Varje vecka får tusentals personer runt om i hela världen beskedet att de har drabbats av cancer. Bröstcancer är den vanligaste formen som kvinnor drabbas av och därför är det viktigt att vi hela tiden uppmärksammar symptomen så att allt fler går och undersöker sig. På så sätt kan många liv räddas.

För att öka medvetandet kring bröstcancer är det många Facebook-användare som delar hjärtan i sina flöden. Men det en kvinna gjorde avvek från mönstret och blev en änu större ögonöppnare för många.

Publicerade bild på hur bröstcancer ser ut och känns

På sin Facebooksida skrev Erin Smith Chieze att ”ett gulligt hjärta” inte kommer att hjälpa någon. Istället publicerade hon ett foto som visar hur bröstcancer ser ut och känns. Bilden blev snabbt viral, och det är inte svårt att förstå varför. Erin delade även med sig av sina personliga erfarenheter, några av de känslosamma raderna hon skrev på Facebook var följande:

”Jag visste vad bröstcancer var. Jag visste allt om självundersökningar, men en bild som visade vad jag skulle leta efter fick mig att förstå att jag hade en obotlig sjukdom”.

Hon fortsätter:
”Vi måste dela RIKTIG information, inte söta hjärtan. Om jag inte hade sett bilden av en tillfällighet hade jag inte vetat vad jag skulle leta efter. Gör oss en tjänst, sluta spela spel med liv och börja hjälpa folk på riktigt”, skriver hon.


Facebook/Erin Smith Chieze

Bilden som Erin delade är en del av kampanjen Know Your Lemons, skapad av organisationen Worldwide Breast Cancer. Bilden är skapad för att både män och kvinnor ska kunna hjälpas åt att upptäcka bröstcancer i tid. Syftet är att bilden delas för att fler ska kunna få hjälp.

Bröstcancer är en vanlig cancerform som många gånger upptäcks för sent. Tusentals sluter upp och bidrar genom att sprida bilden – dela gärna du med så att fler liv kan räddas.

Nästa artikel