Start » Cancer » Aron Anderson: ”Allt handlar om att kunna hantera motgångar”
cancer

Aron Anderson: ”Allt handlar om att kunna hantera motgångar”

Aron Anderson. Foto: Peter Mattsson
Aron Anderson. Foto: Peter Mattsson
Aron Anderson. Foto: Peter Mattsson

Äventyrare, föreläsare och ambassadör för både Barncancerfonden och WHO. Det hade Aron Anderson inte kunnat tro när han fick sitt första cancerbesked vid åtta års ålder och förlorade möjligheten att någonsin kunna gå igen. Nu hjälper han andra att hitta sin inre styrka genom tuffa tider.

Många känner till Aron Anderson från programledarskap i SVT, adrenalinstinna strapatser och inspirerande föreläsningar. Med ett ständigt leende och okuvlig kämpaglöd tycks han kunna flytta berg (eller åtminstone bestiga dem).

Men vägen dit har varit långt ifrån enkel. Från en trygg och aktiv barndom med mycket fotboll tog det tvärstopp. Aron fick ont i rumpan och kunde till slut knappt sitta upp. Det visade sig att han hade en äppelstor tumör i ländryggen. Skelettcancern var ett faktum.  

Efter sex veckor i sjukhussängen följde ett helt år av cellgifter och strålbehandlingar. Ett år som dessutom innebar att han inte fick sitta. Det visade sig att han var resistent mot behandlingen, vilket resulterade i en operation där man klippte bort nerver och tog bort hela korsbenet. Han skulle aldrig kunna gå eller springa igen.  

Rullstolen revolutionerade

Men även de tuffaste av prövningar tar i regel slut – och leder till något nytt. Aron minns:

Det var med den första rullstolen som livet på allvar tog en ny vändning. Den blev som min protes för underkroppen – en superkraft som öppnade helt andra dörrar.

Aron Anderson

Med idrottsintresse och tävlingsinstinkt engagerade sig Aron snart i segling, friidrott och kälkhockey. Karriären tog fart och resulterade bland annat i ett VM-brons i kälkhockey.

Men cancern var inte helt besegrad. Vid en uppföljningskontroll konstaterades ett ”stråk” i lungorna. Tre gånger kom lungcancern tillbaka, med nya, smärtsamma behandlingar som resultat.

– Jag kände det som att jag hade fått en ny chans och verkligen hittat min grej. Då kom motgångarna på nytt, och jag testades ordentligt. Men det ledde också till helt nya möjligheter och jag satsade så småningom ännu hårdare på idrotten så fort jag kunde.

Inspirerande föreläsare

Under de senaste åren är det främst som föreläsare, författare och inspiratör Aron Anderson har gjort sig ett namn hos det svenska folket. Han är ambassadör för Barncancerfonden, och har under åren bidragit till att samla in över 12 miljoner kronor till organisationen. Sedan starten på 2021 har Aron även en unik ambassadörsroll för Världshälsoorganisationen WHO.

– Jag är Europas första cancerambassadör, vilket är en enorm ära för mig. Pandemin har bromsat resandet, men tanken är att jag ska träffa politiker, forskare och vårdpersonal för att hjälpa dem med sitt påverkansarbete. Det kan handla om att sprida information om tidig upptäckt av cancer, samt hur livsstilsfaktorer som alkohol och rökning spelar in. Framförallt kommer arbetet riktas mot fattigare länder i Europa.

I sina motivationsföreläsningar drar Aron paralleller från både cancer och idrott för att inspirera såväl privatpersoner som företag till att nå sina mål genom fokus och uthållighet. Han menar att det övergripande budskapet även kan stärka en person som just fått sitt cancerbesked.

– Jag pratar ofta om hur man kan tänka i jobbiga situationer. Visst kan det vara bra att ha en långsiktig målbild, men mitt bästa tips är att hela tiden fråga sig vad nästa steg är. Där ska fokus ligga. Vad är nästa behandling? Hur kan jag förbereda mig? Då kan man fira sina delmål och stärka självkänslan.

Äventyret fortsätter

Efter höftledsproblem har Aron Anderson i dag lagt den professionella idrottskarriären på is, men han har knappast slagit av på takten i sin jakt på nya kickar och utmaningar. Bergsbestigningar och maraton är fortsatt en naturlig del av livet. 2013 nådde han Kebnekaises topp med sin rullstol, och året därpå genomfördes en ”svensk klassiker”. 2015 simmade han 37 kilometer över Ålands hav i 15-gradigt vatten. Under sommaren 2021 slog han nytt svenskt rekord i fallskärmshoppning. Även detta projekt var knutet till en insamling för Barncancerfonden.

Jag gjorde 145 fallskärmshopp på en dag. Vi åkte upp till 700 meter och körde om och om igen.

Aron Anderson

– Det krävdes tre olika piloter. Nu planerar jag en vandring till Everest Base Camp, och jag funderar även på Matterhorn som ska vara väldigt vackert. Så länge kroppen håller och jag tycker det är kul kommer jag fortsätta göra de här tokiga sakerna. Men det är viktigt att komma ihåg att det alltid handlar om resan i sig, inte bara målen.

Aron Andersson hoppar från Herkules plan
Aron Andersson. Foto: privat

Även det egna ansvaret är en viktig fråga, menar Aron Anderson.

– Jag pratar ofta om ansvar. Det kanske inte är ditt fel att en kris uppstått – men det är ditt ansvar att göra det bästa av situationen. Det finns mycket kraft i att äga sin situation i stället för att se sig som ett offer. Det handlar om mental träning och självledarskap, vilket kan ge en enorm kraft. Jag fick själv en andra chans i livet och har valt att göra det bästa av den på mitt eget sätt.

Om Aron Andersson:

Född: 1988

Bor: Stockholm

Familj: Fru och hund.

Bakgrund: Utbildad kinesiolog. Elitidrottare, äventyrare, inspirationsföreläsare. Ambassadör för Barncancerfonden och WHO. Tidigare programledare för Lilla Sportspegeln och Paralympics. Vinnare av TV4-programmet Vinnarskallar 2019. Författare till inspirationsboken Möjligheter och barnboken Aron Tiger bestiger berg.

Meriter i urval: VM-brons i kälkhockey. Fyra VM-guld i friidrott. VM-guld i segling. Sjätte plats på Paralympics 2006, åttonde plats 2010.  

Äventyr i urval: Skidor till Sydpolen, Ironman Hawaii, bestigning av Kebnekaise och Kilimanjaro, Sthlm Triathlon, ÅF Offshore Race.

Nästa artikel