För cancerpatienter som genomgått strålbehandling eller kirurgi i bäckenområdet uppstår ofta problematik med svår diarré i samband med eller efter behandlingen. Ett viktigt budskap är att man inte ska behöva lida av den här problematiken i det tysta. Det finns hjälp att få så tveka inte att ta kontakt med din läkare.
Uppskattningsvis mellan 50 och 80 procent av de patienter som genomgår strålbehandling i bäckenområdet drabbas av svårartad diarré som får stora konsekvenser för livskvaliteten. Det kan kännas jobbigt för många patienter att tala om det här, somliga kanske inte ens vill berätta det för sina anhöriga. Mitt råd till patienter är att söka hjälp, med kostomläggning och läkemedel kan de flesta bli av med sin problematik, säger Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet och överläkare och kolorektalkirurg inom Tema Cancer, Karolinska Universitetssjukhuset.
Anna Martling
Överläkare & kolorektalkirurg, Karolinska Universitetssjukhuset
Foto: Region Stockholm
Orsakerna bakom den svårartade diarrén är ofta många och varierar från patient till patient. Kirurgi som berör de nerver som styr tarmmotoriken kan vara en orsak, ärrbildning på tarmen efter rektalcancerkirurgi en annan. I takt med att behandlingarna blir allt mer avancerade ökar också överlevnadsgraden för patienter med cancer i bäckenområdet. Anna Martling betonar vikten av en god livskvalitet, även efter avslutad cancerbehandling.
Kombination av kost och läkemedel
– Ibland händer det att problematiken uppstår efter det att cancerbehandlingen är avslutad. Jag vill gärna uppmana dessa patienter att ta kontakt med sin läkare, även om behandlingen inte längre pågår. En kombination av omlagd kost och läkemedel som reglerar tarmmotoriken gör att de flesta patienter blir fria från sin problematik. Ett annat råd är att dricka tillräckligt med vatten och se till att få i sig tillräckligt med salt för att ersätta kroppens salt- och vätskeförluster, säger Anna Martling.
– Jag opererades våren 2017 och fick avlastande stomipåse i ett halvår efteråt. När det var dags att ta bort stomipåsen började mina problem med svårartade diaréer, säger Carina Lundberg, som efter kirurgisk behandling genomgick en strålbehandling i kombination med cellgifter i början av 2017 för att behandla sin rektalcancer.
Fick hjälp via Bäckencancerrehab
För Carina innebar problematiken att hon behövde gå på toaletten uppemot ett dussin gånger per dygn. Tillvaron styrdes i mångt och mycket av att ständigt behöva ha snabb tillgång till en toalett. Diarréproblematiken hade självklart stor påverkan på livskvaliteten.
– Jag gick igenom en tuff period innan jag fick hjälp av Bäckencancerrehab på Sahlgrenska universitetssjukhuset. De analyserade mina problem, gav mig kostråd och skrev ut läkemedel som reglerar tarmrörelserna. Jag tar fortfarande dem och behöver vara noga med vad jag äter, men den svårartade diarréproblematiken är borta. Nu kan jag leva som vanligt igen, vilket jag är så tacksam för, säger hon.
Carina Lundbergs råd till andra patienter med samma problematik är att våga ta kontakt med läkare och berätta om dina problem.
– Det är viktigt att känna till att den typen av problematik som jag hade är vanligt och att det finns hjälp att få.
Samtidigt önskar jag att eftervården blir bättre för cancerpatienter som genomgått behandling i bäckenområdet, säger hon.