Skip to main content
Start » Inspiration » Ingen ska känna sig ensam för att man har cancer
Inspiration

Ingen ska känna sig ensam för att man har cancer

Det har gått ett år sedan vi träffade Fabian Bolin senast. Då hade han precis börjat behandla sin leukemi, idag har håret växt tillbaka och han har stora planer för karriären och sin plattform #WarOnCancer.

Fabian Bolin var finansvalpen som gått på Handelshögskolan i Stockholm och jobbade i London, men sadlade om och blev skådespelare. Han hade precis bestämt sig för att flytta till Los Angeles när cancerbeskedet kom. Leukemi.

Livet fick ta en paus och en 2,5 års intensiv behandling väntade. Idag har Fabian Bolin gjort ungefär hälften av behandlingsplanen, cancern är borta och han får underhållande cellgifter för att den inte ska komma tillbaka. I början av oktober ges den sista dosen intravenöst cellgift och därefter ska han äta cellgifterna i tablettform fram till januari 2018.

Foto: Emma Persson 

– Nu mår jag förhållandevis bra. Jag har fått tillbaka energin och jag kan jobba, träna och umgås med vänner igen, säger Fabian Bolin.

Fönster ut mot världen

Det var tröttheten som var värst under den mest intensiva behandlingen. Han orkade inte leva sitt liv så som han gjort tidigare vilket gjorde att han tappade livsgnistan. Det var bloggen som blev räddningen på ensamheten han kände när han inte orkade gå ut.

”Fabian kände sig ensam och isolerad under en mörk period i behandlingen”

– Jag startade bloggen för att jag ville berätta min historia och vad jag gick igenom för andra. Det blev mitt fönster ut mot världen, jag fick så många fina hälsningar och kommentarer. Många var i samma situation och kände igen sig, berättar han.

Fabian kände sig ensam och isolerad under en mörk period i behandlingen. Vänner och bekanta började bete sig annorlunda runt honom och han kände hur de tyckte synd om honom.

– Det hjälper ingen att man tycker synd om den. Jag vill vända på hela konceptet, vi som drabbas av cancer och tar oss igenom det, vi är starka. Det bygger upp oss till bättre människor än vi var innan och vi ska inte behöva känna oss isolerade. Den livsvisdom man får av en cancerdiagnos är något som bör användas för att inspirera andra, menar han.

Plattform för drabbade

Bloggen växte och idén till ett nätverk växte fram. WarOnCancer.com är idag en plattform för cancerdrabbade att berätta sina historier på. Både för att skriva av sig och för att nå ut till andra i samma situation eller för att inspirera.

– Vi vill ta bort rädslan som finns i samhället för människor med cancer. Vi vill bryta beteenden och sprida information som förändrar hur samhället bemöter oss, förklarar han.

”Jag vill göra det som gör mig lycklig”

Fabian Bolin fick också tid att tänka på sig själv och sin egen framtid under månaderna av behandling. Han vill fortsätta med skådespeleriet, och med ett amerikanskt arbetsvisum i passet blickar han återigen ut över Atlanten mot USA.

– Planen är att göra det snart, nu när de intravenösa behandlingarna är över går det flytta. Jag ska driva #WarOnCancer samtidigt som jag fortsätter karriären inom skådespeleri. Det gick väldigt bra innan och jag tror att det kommer gå minst lika bra nu, om inte bättre. Jag har ett helt annat djup inom mig, efter allt jag gått igenom, ett djup som jag kommer att ta med mig in i framtida roller.

Att det här året har format honom är det ingen tvekan om. Han är inte rädd för att testa nya saker och han vill göra det han tycker är roligt.

– Jag vill göra det som gör mig lycklig och det är att få vara kreativ och varva skådespel med socialt entreprenörskap, säger han.

Next article