Skip to main content
Start » Nyheter » Att överleva cancer är att leva med posttraumatisk stress
Sponsrad

”En fantastisk hjälp på vägen var CancerRehabFondens rehabvecka”. Här berättar Anna Wahlstam om sin cancerresa och hur hon genom CancerRehabFonden fick hjälp att hitta tillbaka till livet.

Första gången jag drabbades av cancer var det i akut myeloisk leukemi och pappan till min lilla dotter hade just lämnat oss. Redan innan cancerbeskedet var jag kraschad, men att vara den enda föräldern gav mig också stort fokus på att överleva. Det var som en urkraft, en stark känsla av att jag inte kunde dö och lämna min dotter föräldralös. Under behandlingarna mådde jag skitdåligt, jag både kräktes och tappade mitt hår, men allt gick bra.

Cirka ett och ett halvt år efter min stamcellstransplantation träffade jag en ny man och vågade börja leva igen.
Flera år senare fick jag en konstig känsla i kroppen. Det visade sig att jag återigen var sjuk, men nu i bröstcancer. Jag opererades tre gånger och behövde också genomgå den tyngsta cytostatikabehandlingen med alla dess biverkningar. Jag undrade om det går att överleva cancer och cancerbehandling två gånger. Och det gör det ju. Det gör sinnessjukt ont att leva, samtidigt som det är det bästa som finns. Jag vill ju LEVA! Men att överleva cancer är som att leva med PTSD. Plötsligt händer det något och då kraschar man igen. Jag har gått igenom den resan två gånger och det har tagit mig många år att vara där jag är idag.

Anna Wahlstam

En fantastisk hjälp på vägen var CancerRehabFondens rehabvecka på Österlen. Miljön var tillåtande och fokus låg på mat och själ. Det fanns en närhet i gruppen som gjorde att inget var konstigt att prata om. Vi kom dit med totalt öppna hjärtan och sinnen och hämtade kraft i maten, i yogan och hos psykologen.

Jag har tagit med mig hur stor betydelse maten har för att vi ska må bättre. Meditationen och yogan, vikten av att sakta ner och vara nära sig själv, är en annan del som jag bär med mig. Att våga vara i mina tankar och känslor och ta hand om dem. Jag har blivit bättre på att stå upp för mig själv och lärt mig att det är okej att må dåligt ibland. Såren kommer fortsätta gå upp, men de läker fortare nu.

Om CancerRehabFonden

  • En cancerbehandling är påfrestande och kan leda till biverkningar som kognitiva problem, fatigue, nervskador och ångest.
  • CancerRehabFonden erbjuder kostnadsfri rehabilitering som leds av erfaren och legitimerad personal. Vi finns där när samhällets resurser inte räcker till. Endast 1 av 5 av våra deltagare uppger att de erbjudits rehabilitering av sjukvården.
  • CancerRehabFonden är en ideell organisation, verksamheten är helt beroende av gåvor. Swish 900 2064.
Next article