Start » Nyheter » Innovativa partnerskap för att uppnå en nollvision för cancer!
Sponsrad

För att maximera livskvaliteten för fler patienter och minska cancerriskerna krävs innovation och samarbete. Vi måste tänka utanför boxen när vi utvecklar nya lösningar och användningen av befintliga resurser. Det är dags att anta ett holistiskt synsätt på hälsa och välkomna nyskapande samarbeten mellan vårdsektorn, näringslivet och civilsamhället.

Kjell Ivarsson
Nationell cancersamordnare, SKR
Ordförande RCC i samverkan och Nollvision cancer
Ebba Hallersjö Hult
Stockholm School of Economics, Center for Resilient Health & Medgrundare, Ledare Nollvision cancer

Det finns redan många goda idéer och ansträngningar, men för att de ska kunna realiseras krävs en central mötesplats. En plattform där människor från olika bakgrunder, discipliner och branscher kan mötas och utmana varandras tankar. Det är här Nollvision cancer kommer in i bilden. Det är en plattform för möten mellan olika kompetenser, belysa nya perspektiv och gemensamt söka lösningar för att verkligen förändra cancervården – med målet att färre ska drabbas av cancer och fler ska överleva.

Vägen framåt kräver samarbete

Kjell Ivarsson, nationell cancersamordnare vid SKR och ordförande i RCC i samverkan och Nollvision cancer, påpekar: 

– För att utveckla och stärka cancervården behöver vi olika aktörer som samarbetar. Tillsammans kan vi skapa en robust och uthållig sjukvård för alla.

Cancervården är mer komplex än många tror. Det är inte bara en läkare, en sjuksköterska och en patient; det är ett dynamiskt nätverk av interaktioner som involverar många fler. Att åstadkomma förändring i ett sådant system kräver därför mer än isolerade insatser. Om vi bara ändrar en del, kommer resten av systemet att anpassa sig därefter. Därför måste vi samarbeta över alla sektorsgränser och sträva mot gemensamma mål för att skapa förändring på flera fronter samtidigt.

Ett missionsorienterat arbetssätt

Ebba Hallersjö Hult, verksamhetsledare för Nollvision cancer, förklarar: 

– För att uppnå hållbar och jämlik hälsa samt en effektiv cancervård måste vi ompröva vårt sätt att tänka och samarbeta. Därför använder vi ett missionsorienterat arbetssätt där olika aktörer arbetar mot samma mål.

Nollvision cancer är engagerat i flera områden som kräver förnyelse. Förebyggande insatser är avgörande eftersom en tredjedel av cancerfallen är kopplade till levnadsvanor. Tidig upptäckt är kritisk, och med nya system och kunskap kan vi identifiera symptom tidigare och påbörja behandling snabbare, vilket ökar överlevnadschanserna. Bättre behandlingar med färre biverkningar är nödvändiga för att förbättra livskvaliteten. Dialog och forskning är hörnstenar i att utveckla vården och driva innovation framåt. Dessa områden är sammanflätade och kan vi skapa förändring på flera fronter kan vi arbeta mot en framtid där ingen förlorar livet till cancer – i stället kan fler leva längre och bättre.

Nästa artikel