Skip to main content
Start » Nyheter » La Roche-Posay stöder cancerpatienter genom självomsorg och kunskap
Sponsrad

Att leva med en cancerdiagnos innebär många utmaningar, även efter behandling. Cancerbehandlingar tar hårt på både kropp och själ, och därför är egenvård viktigt. Med fokus på självomsorg har hudvårdsmärket La Roche-Posay utvecklat en läroplattform för att hjälpa cancerpatienter att förbättra sin livskvalitet i samband med behandlingen.

Läroplattformen består av fyra sektioner, vilka är väsentliga för en god livskvalitet, och skänker även pengar till cancerforskning för varje person som genomgår programmet.

#1 Mental hälsa

Cancer påverkar inte bara kroppen, utan också den mentala hälsan och man blir tvungen att ta ställning till frågor som man inte är förberedd på. Det är viktigt att våga prata om sina känslor, både med familj och vänner, men också med psykologer, kollegor eller andra cancerdrabbade.

Pia Watkinson
Generalsekreterare, Cancerrehabfonden

För La Roche-Posay är cancer-rehabilitering en hjärtefråga och därför har företaget valt att samarbeta med Cancerrehabfonden. Pia Watkinson, generalsekreterare för Cancerrehabfonden, arbetar för att hjälpa cancerdrabbade förbättra livskvaliteten i vardagen.

– Cancer är både fysiskt och psykiskt påfrestande att gå igenom och många cancerdrabbade går med tunga existentiella tankar. Cancerdrabbade känner sig ofta dessutom ganska ensamma i sin situation. Via vårt program får cancerdrabbade prata med psykologer för att lära sig hantera alla känslor och får även träffa andra i samma situation, säger Pia Watkinson.

#2 Hud, hår och naglar

Cancerbehandling har ofta svåra effekter på hud, hår och naglar. Mer än 80% av patienterna som genomgår cancerbehandling utvecklar biverkningar i huden i samband med olika behandlingar[1]. När man går igenom en tuff behandling kan det därför kännas bra att ta extra väl hand om sig själv. 

La Roche-Posay har utvecklat hudvårdslösningar som är anpassade till cancerpatienter, rekommenderade av dermatologer för att lugna, vårda och skydda huden före, under och efter cancerbehandling.

– Det är viktigt för patienterna att hitta tillbaka till sig själv. Huden är en del av ens identitet, precis som håret, säger Pia Watkinson.

#3 Mun, mage och näring

Att äta och få rätt näring är vitalt under cellgiftsbehandlingar, eftersom det hjälper till att stärka immunförsvaret och stödja kroppens allmänna välbefinnande. Tyvärr upplever vissa cancerpatienter ibland illamående eller svårigheter att äta som en biverkning av behandlingen.

–Kost är viktigt både under och efter behandling. För de som är osäkra på hur man ska upprätthålla en balanserad kost är det klokt att söka råd från en dietist, säger Pia Watkinson.

#4 Smärta och fatigue

Cancer betyder nästan alltid smärta och trötthet. Extrem trötthet, eller fatigue, är en av de vanligaste biverkningarna och kan kännas av både fysiskt och psykiskt. För cancerdrabbade är det avgörande att hitta ett sätt att hantera tröttheten på, till exempel genom att vila eller göra något som får en att må bra.

– Många cancerdrabbade upplever tröttheten under och efter behandlingen som väldigt tuff. Vi rekommenderar att man pratar med vårdpersonal och psykolog för att få verktyg för att hantera smärtan och tröttheten. Att ha rätt verktyg är första steget till en bättre livskvalitet efter cancer, avslutar Pia Watkinson.

La Roche-Posays läroplattform är till för dig som har cancer, har genomgått behandling eller är närstående till en cancerpatient. Scanna QR-koden för att navigera till plattformen.


Referenser:
[1]. Charles C, et al. Impact of cutaneous toxicity associated with targeted therapies on quality of life. Results of a longitudinal exploratory study. Bulletin du Cancer. March 2013;100(3):213-22.
Next article