Skip to main content
Start » Nyheter » ”Men du har väl inte rökt?” 
Sponsrad

När Lotta, som varken är rökare eller ex-rökare, berättar att hon har lungcancer möts hon ofta av en förvånad blick och frågan: ”Men du har väl inte rökt?”. 

– Om jag haft magcancer hade ju ingen frågat vad jag ätit, om jag ätit mycket processad mat. Men när det gäller lungcancer, då antar alla direkt att man är rökare, berättar hon.

Sommaren 2018 hade Lotta, då 52 år, ett aktivt liv. Hon jobbade heltid, sjöng i kör, umgicks med vänner och var ofta ute och dansade. 

När sommaren började gå mot sitt slut fick hon en lätt hosta på nätterna. Besvären var så milda att Lotta inte fäste någon större vikt vid dem. Men efter ett tag fick hon fler symtom. 

–Jag började känna av det när jag sjöng, blev trött i stämbanden, vilket utvecklades till ett väsande ljud. 

Det blev sakta värre, och Lotta trodde först att hon fått astma. Att det skulle handla om lungcancer fanns inte på kartan. 

–Eftersom jag inte är rökare hade jag inte en tanke på lungcancer. Jag hade ingen aning om att det är så många icke-rökare som får lungcancer, säger hon. 

Inte heller läkaren trodde att det var lungcancer, men ville ändå göra en röntgen för säkerhets skull. 

–Jag hade lite tur som träffade en läkare som gjorde den här röntgen, trots mina vaga symtom. 

Att det var just lungcancer gjorde ofta hennes omgivning lite konfunderad. Hon märkte att många förknippar lungcancer med rökning, trots att man inte behöver ha varit rökare för att få lungcancer.  

– När jag har berättat om min lungcancer har alla frågat: ”Men du har väl inte rökt?”. Nä, det har jag inte, svarar jag då. Och så brukar jag berätta att det är fler kvinnor än män som får lungcancer, vilket man inte vet vad det beror på, säger Lotta. 

I våras fick hon beskedet att cancern är kronisk, men mår ändå förhållandevis bra.  

– Cancern finns där 24/7, men man lär sig att leva med den, säger Lotta.

SE-12520-11-22-ONC

Next article