Skip to main content
Start » Nyheter » Resitu Medical vill effektivisera bröstcancervården
Sponsrad

I framtiden kan en misstänkt bröstcancertumör komma att avlägsnas i sin helhet med ett enkelt ingrepp under lokalbedövning, med minskad stress och oro för patienten och minskade kostnader för sjukvården. ”Vi står inför ett paradigmskifte inom bröstcancervården”, säger Thérèse Sundell, CCO på Resitu Medical.

Med närmare 30% av fallen är bröstcancer den vanligaste cancerformen hos kvinnor – en av åtta drabbas under sin livstid.

Bröstcancer upptäcks oftast i samband med en mammografiundersökning som sker på rutin eller på begäran av patienten. Den följs upp av en biopsi och, vid provsvar som uppvisar en elakartad tumör, öppen kirurgi. Väntan mellan biopsi och operation kan innebära stor oro för patienten.

Thérèse Sundell
CCO på Resitu Medical


Resitu Medical siktar på att lansera banbrytande metod

Med Resitus teknik kan processen förkortas genom att tumören avlägsnas med ett minimalinvasivt ingrepp redan vid biopsitillfället. Då kan öppen kirurgi uteslutas och patienten snabbare komma tillbaka till vardagen.

Resitus innovativa instrument förs in genom ett snitt i huden och styrs med hjälp av ultraljud mot den misstänkta tumören, omsluter den och skär loss den. Allt under lokalbedövning. Vävnaden analyseras på sedvanligt sätt av patolog för att fastställa eventuell malignitet. En malign tumör är då redan borta och kvinnan behöver inte kallas tillbaka för operation.

Även en godartad knöl kan vara fördelaktigt att avlägsna.  

– Den kan vara besvärande, men framför allt kan det finnas risk att den förändras och utvecklar malignitet, vilket gör att man behöver följa upp med återkommande kontroller för att upptäcka detta i tid. Det kan vara en stor lättnad för patienten att bli av med knölen i bröstet, fortsätter Thérèse Sundell.

Planerar marknadsintroduktion i EU och USA

Instrumentet är redan i serietillverkning och nu färdigställs dokumentationen för marknadsgodkännande i EU och USA.

Next article