PALEMA är den första och hittills enda svenska cancerföreningen för patienter med cancer i bukspottkörteln, levern, gallvägarna, magsäcken eller matstrupen. Dessa diagnoserna är bland de mest dödliga cancerformerna och står sammantaget för 20 procent av samtliga dödfall i cancer i Sverige. Utvecklingen inom dessa områden har inte hållit samma takt som för andra cancerformer, och femårsöverlevnaden ligger mellan 7–30 procent (jämfört med ett genomsnitt på 77 %). För att förbättra överlevnaden och utveckla nya behandlingar måste läkemedels- och forskningsbolag, forskare, sjukvården samt offentliga förvaltningar och myndigheter prioritera dessa diagnoser och samarbeta. Då ekonomiska, karriärmässiga eller personliga incitament ofta saknas, eller är starkare inom andra områden, blir statliga styrmedel av olika slag den enda vägen framåt.
Årligen avlider cirka 2000 svenskar av bukspottkörtelcancer, en siffra som förväntas öka och en sjukdom som drabbar allt yngre individer. Nästan två tredjedelar av dessa patienter avlider innan, eller inom 5-6 månader efter diagnos. För närvarande finns inga botande läkemedel tillgängliga, och vägen till bot går via omfattande kirurgi, vilket är möjligt för cirka 20-25 procent av patienterna. För övriga patienter, där sjukdomen är spridd eller tumören är icke-operabel, anses bot inte vara möjligt. Tidig upptäckt är därför avgörande för att fler ska kunna opereras och färre ska få återfall, men även tidig upptäckt är ofta för sent.
Femårsöverlevnaden för bukspottkörtelcancerpatienter i USA är för närvarande 13 procent1, medan motsvarande siffra i Sverige är 7 procent2. Olika sjukvårdssystem förvisso, men USA är ett land där mycket forskning bedrivs, större resurser satsas och många kliniska studier pågår som är en fullt integrerade del av behandlingarna. Det här är något PALEMA anser att svenska patienter också är värda.
Blåljuscancer – ett viktigt begrepp
PALEMA använder begreppet Blåljuscancer, vilket understryker vikten av snabba och prioriterade förlopp för att tidigt upptäcka och behandla patienter med de 5 cancerdiagnoserna.
Blåljuscancer innebär också att alla diagnoser ska tas upp i en MDK (Multidisciplinär konferens) där specialister diskuterar behandlingsalternativ. Våra diagnoser ska behandlas på ett fåtal rikstäckande specialiserade centra och behandlingarna ska utföras av specialiserade läkare och vårdpersonal.
Men, föreningen efterlyser också prioriteringar och snabbspår inom andra områden om godkännande av nya läkemedel och forskningsprojekt t.ex.
Statliga styrmedel kan bota stillastående utveckling
Behandlingsmöjligheterna för PALEMAs fem cancerformer har inte utvecklats i samma takt som för många andra cancersjukdomar. Cancerformerna erhåller inte forskningsanslag i korrelation till antalet drabbade och definitivt inte antalet avlidna. En indikation på att intresset att forska är starkare och mer belönande inom andra områden – ett exempel på att externa styrmedel krävs för att motivera fler forskare och kvalitativa projekt för våra 5 diagnoser.
Ökade resurser krävs till studier som kan generera bättre och effektivare behandlingar och som snabbt blir tillgängligt för patienter i praktiken. Att den höga dödligheten motiverar att våra diagnoser prioriteras och blir en fullt integrerad del av behandlingen. Det är också viktigt att de målinriktade behandlingar som utvecklas globalt snabbare godkänns och tillgängliggörs för svenska patienter.
Föreningen efterlyser därför politiska styrmedel som kan ge sjukvård, forskare och läkemedelsindustrin incitament att satsa på utveckling av nya behandlingar och nya rön med fokus på föreningens fem cancerformer. Att Sverige blir ett självklart val för forskning, studier och att överlevnaden kan få en skjuts uppåt!
Referenser
1.American Cancer Society – Cancer Facts & Figures 2024.
2. Bukspottkörtel-cancer Nationellt Vårdprogram 2024.