Skip to main content
Start » Nyheter » Tidig upptäckt kan rädda liv
Sponsrad

Vad? Lungcancer är den dödligaste cancersjukdomen över hela världen. Att lungcancerscreening räddar liv har visats i flera stora internationella studier.

Varför? Idag diagnosticeras mer än hälften av alla lungcancerpatienter när de är i stadie IV då sjukdomen inte längre är botbar.

Hur? Sverige bör snarast införa lungcancerscreening nu för att fler ska få leva länge! Det finns ett stort stöd för att lungcancerscreening ska införas i Sverige. Målriktad lågdos CT-screening kan reducera dödligheten av lungcancer hos upp till 25 % av dem som har en tydligt förhöjd risk, de som tidigare varit storrökare eller ännu röker. Lyckligtvis blir den gruppen allt mindre – idag röker endast 5,6 % av Sveriges befolkning.

Karin Liljelund
Vice ordförande, Lungcancerföreningen

Så varför är det inte redan gjort? En farhåga som har hindrat Socialstyrelsen att utreda frågan är att målgruppen för ett screeningprogram skulle vara svår att nå. Men från det lungcancerscreeningprojekt för kvinnor som drivs i Region Stockholm har man kunnat dra slutsatsen att de som kallas till screening kommer. Så – det är bråttom, för nästa år drabbas minst 4 000 personer till av lungcancer i Sverige. Om man hittar tumörerna tidigare ökar chansen till att kunna ge behandlingar som botar och som dessutom ger färre och mindre allvarliga biverkningar.

Ett annat argument mot ett införande har varit att en allmän screening skulle ge många falskt positiva resultat vilket skulle kunna leda till onödiga procedurer för patienter och för vården.

Därför skulle det behövas ett säkert sätt att beräkna risk så att rätt personer ingår i screeningprogrammet. En dansk-norsk studie har visat hög träffsäkerhet när det gäller att identifiera personer med förhöjd risk baserat på flera faktorer, inte bara rökstatus.

Det innebär att individer som idag inte skulle ingå i ett  screeningprogram, skulle kunna identifieras. Det gäller de under 50 år och de som inte tidigare rökt, den grupp som ökar mest.

Med en förbättrad urvalsmetod för lungcancerscreeningpopulationen och lungcancerscreening införd i hela landet kommer samhällets önskan om att färre ska dö av cancer kunna infrias!

Inför lungcancerscreening i Sverige nu!


          Om Lungcancerföreningen
Lungcancerföreningen är en ideell patientförening som är till för alla som på något sätt är drabbade av lungcancer. Behöver du tala med någon? Välkommen att ringa vår stödtelefon 020 88 55 33. Stöd oss och bli medlem genom att scanna QR-koden eller besöka hemsidan lungcancerforeningen.se.


Referenser
1. https://bmjopenrespres.bmj.com/content/bmjresp/6/1/e000512.full.pdf

Next article